Aannemersbedrijf G. Kranenbarg

Kwaliteit in bouwen en beveiliging

Energetische ambitie laat comfort bewoners ondersneeuwen

Energetische ambitie laat comfort bewoners ondersneeuwen.

Bij renovatieprojecten mag de boodschap volgens VELUX best energiereductie zijn. Tegelijkertijd moet die boodschap ook het verhogen van comfort en een gezond binnenklimaat voor bewoners en gebruikers zijn. Want 67% van de Nederlanders zegt de woning te renoveren voor meer welzijn en 68% zegt dit te doen voor lagere energiekosten zo staat in de Healthy Homes Barometer 2017.
Tekst: Paul Engels

Al die aspecten moeten integraal in de keuzes worden meegenomen. Een gebouwgevel potdicht maken en vervolgens met installatietechniek frisse lucht inbrengen, kunstlicht toevoegen omdat daglicht ontbreekt en zelfs chemische middelen voor vocht en schimmelbestrijding inzetten, is natuurlijk de wereld op z’n kop”. “Vraag je bij renovatieprojecten af waarom je iets doet en overzie de gevolgen van deze keuzes. Een luchtdichte gevel of thermisch geïsoleerd dak mogen een te openen raam niet in de weg zitten als daarmee het noodzakelijke comfort op het spel komt te staan,” stelt Marcel Vreeken, manager Public Affairs van VELUX Nederland. De fabrikant van daglicht- oplossingen voor schuine en platte daken doet zelf volop mee aan de maatschappelijke energieambitie.

“We maken zelfs dakramen met 3 of 5 laags glas die perfect passen in die hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil. Maar je moet je afvragen of dat altijd nodig is. In een woonkamer waar 21°C gangbaar is, kan triple glas nuttig zijn om een koudeval bij een kozijn te voorkomen, maar in een slaapkamer waar onze dakramen grotendeels zitten is 18°C een wenselijke temperatuur en daar is dubbel glas, al dan niet met isolerende raamdecoratie, veelal een prima oplossing.

Bij een school blijkt dat het openen van ramen in de pauzes slechts 1,5°C temperatuurdaling in de winter oplevert die binnen 15 minuten weer op peil is dankzij verwarming en aanwezigheid van de kinderen in het lokaal, maar wel leidt tot een gigantische verlaging van het CO2 gehalte en dus veel frisse, gezonde lucht.

Bij kinderen blijkt dat hun leerprestaties 10-15% hoger uitkomen als zij voldoende worden blootgesteld aan daglicht en frisse lucht. Nu maken wij in Nederland in rap tempo bij renovaties daken zo dicht mogelijk en vrijwaren wij gevels van directe zoninstraling. Allemaal in het kader van energiebesparing. Maar de pluspunten wat betreft comfort en gezondheid worden daarbij ondergesneeuwd. Daar moeten opdrachtgevers en architecten echt meer aandacht aan besteden.”

‘Daylight of buildings’

Vreeken wijst daarbij op de naderende Europese regelgeving EN 17037 ‘Daylight of buildings’. “Wij gaan straks in ons land veel meer rekening houden met daglicht omdat het comfortverhogend is. Er wordt in de ontwerpnormen bijvoorbeeld (informatie—) gesproken dat tenminste 1 vertrek in een bepaalde periode minimaal 1,5 uur direct zonlicht moet binnenlaten.

Mensen verblijven meer dan 90% van hun tijd binnenshuis, het belang dat zij direct worden blootgesteld aan daglicht wordt hiermee onderstreept. Hoe het ook zij, deze normen gaan zorgen voor een beweging voor meer dag/zonlicht. Dat is iets waar wij nu al voor pleiten. Prima als een energielabel leidend is bij een renovatie, maar besef dat een raam zorgt voor dag/ zonlicht, uitzicht en ventilatie en daarmee voor comfort en welbevinden.” Claudia van Veenendaal, manager PR, vult aan: “Bewoners en gebruikers bepalen uiteindelijk de duurzaamheid, niet de opdrachtgever of architect.

Als bewoners een airco installeren omdat het zomers te warm in huis wordt, ben je al je energiewinst van een luchtdichte woning bijna weer kwijt. Dan is een extra dakraam in de zomer wel zo prettig, want daarmee raak je veel warme lucht kwijt en heb je extra daglicht.

En vooral gezonde lucht, want besef dat binnenlucht soms wel tot vijf maal (!) ongezonder is dan buitenlucht.

En zoals gezegd zitten we gemiddeld 21 van de 24 uur binnen... Bovendien zorgt datzelfde raam in de winter voor zoveel zoninstraling dat je de verwarming nauwelijks nodig hebt in een (slaap)ruimte onder een kap. We hebben vier seizoenen in Nederland en nu richten wij onze energieberekeningen en woningisolatie voornamelijk op de winter. Maar verwarmen is vandaag de dag niet de opgave, koeling is dat in toenemende mate.”

Slimme ventilatie via ‘natuurlijke schoorsteen’

Vreeken wijst op een even simpele als doeltreffende manier om juist bij woningrenovatieprojecten die welkome natuurlijke koeling te realiseren. “Wanneer een architect bijvoorbeeld boven een trapgat een dakraam situeert, kun je een met een raam beneden een schoorsteeneffect creëren. De warme lucht wordt natuurlijk afgezogen. Een koelere woning zonder hoge (energie)kosten. Dit principe is zeer interessant bij woningprojecten, in combinatie met het gebruik van de ruimte onder het dak. Er zit meestal een vaste trap naar de zolder en met dakramen of dakkapellen hebben de bewoners extra leefruimte. Dat is voor veel bewoners van wezenlijker belang dan alleen de isolatiegraad van de woning.”

Marcel Vreeken besluit: “Natuurlijke ventilatie was vroeger gemeengoed, maar is om energiebesparende overwegingen bijna uitgebannen, maar het wordt gelukkig weer meegeno- men waar dat kan. Via het schoorsteeneffect of op ons nieuwe systeem VELUX ACTIVE die dakramen op een geavanceerde wijze geheel geautomatiseerd via sensoren laat reageren op CO2, binnen- en buitentemperatuur en luchtvochtigheid en door de koppeling met NETATMO zelfs op actuele weerdata.
Met de mogelijkheid van bediening via de smartphone. Tevens is directe koppeling met installatietechnische systemen voor verwarming en ventilatie mogelijk. Zo combineer je het beste van twee werelden: comfort/gezondheid via dakramen en energiezuinigheid via bouwfysica en installatietechniek. Tussen het schoorsteeneffect en dit zogeheten smart home systeem zitten tal van tussenmogelijkheden.

Belangrijkste is dat opdrachtgevers en architecten de balans vinden tussen hun energieambitie en comfort/gezondheid voor de gebruikers.”

Informatie: www.velux.nl

Hoofdpunten

RidgeBlade ook voor Nederland een goed alternatief!
Helaas nog niet beschikbaar voor Nederland.

Meer informatie RidgeBlade.

Meer Met Minder Douglas carpot/kapschuur Ecodak Douglas-bloembak1 Douglas tafelblad Douglas launchbank